Motor W16: Chiulasa (Partea II)

The English version of this post can be found here.

In acest post despre Motorul W16 voi continua sa descriu constructia chiulasei pana la momentul in care am crezut ca am terminat si am observat ca am facut o gresala inca de la inceput, la copierea schitei de pe bloc.

W16 cylinder head section

Explicatiile detaliate despre constructia chiulasei pot fi gasite in “extended entry” la sfarsitul postarii.

Va multumesc pentru ca ati citit despre aceasta constructie. Continuati sa cititi urmatoarele postari ce vor prezenta „repararea” chiulasei si conversia ei pentru V-ul drept al motorului.

 

George Bucsan

Worcester Polytechnic Institute

Aerospace Engineering, 2014

In postarea precedenta am prezentat piesa avand camerele de ardere si canalele pentru valve. Acum voi continua cu canalele care leaga galeriile de evacuare si admisie cu camerele de ardere.

Pentru acestea am folosit functia „Lofted cut” intre schitele de pe lateralele chiulasei si schitele de pe planurile de unde incepe constructia gaurilor pentru capetele valvelor. Folosind liniile de referinta de pe schita de baza din postarea precedenta am facut schite pentru fiecare lofted-cut. Fiecare schita este plasata la o distanta de 1.25’’ fata de muchia inferioara a chiulasei si are o latime de 1’’. Pentru fiecare valva a trebuit sa fac un repet procedeul spre un total de 32.

La acel moment am crezut ca ar fi timpul sa „sculptez” partea superioara a chiulasei, inca solida. Am inceput prin un extruded-cut de 2.25’’ de la schita aflata la 0.3’’ de suprafata superioara. Am decis ca pentru o organizare mai buna si o parcurgere facila a acestui post sa numesc fiecare lucru facut, in acest caz este vorba despre Cut-Extrude3.

Dupa aceea, am inceput sa tai gaurile pentru valve (partile lungi si subtiri, „cozile”). Pe Plane8, planul folosit pentru taierea gaurilor pentru „capetele” valvelor am creat o schita. Am centrat doua gauri de 0.31’’ pe primele doua taieturi de pe prima camera de ardere de pe partea stanga. Apoi, folosind un model liniar cu o distanta de 5.3’’ am facut inca 6, indeajuns pentru galeriile de admisie pentru primul rand de 4 cilindri din stanga. Trebuie sa mentionez ca „lofted-cuts” facute spre interiorul motorului (partea dreapta in acest caz) sunt pentru admisie, si cele facute spre exteriorul motorului (in stanga in acest caz) sunt pentru evacuare. Folosind Plane7 am facut taieturi similare pentru a crea galeriile de evacuare pentru cei acest rand de cilindri.

Am spus destul despre randul stang, sa facem acelasi lucru pentru cel drept. Am creat Sketch60 pentru a oglindi liniile de constructie folosite la Plane7 si Plane8. Folosind aceasta schita am creat Plane10 si Plane11 si Cut-Extrude7 si 8 (gaurile pentru valve).

Acum ca am terminat gaurile pentru valve ot continua cu profilele din interiorul partii superioare din chiulasa. Folosind schita de baza am creat o linie si apoi un „Rib”. Am multiplicat-o printr-un model liniar (distanta clasica: 5.3’’).

Prin niste masuratori pe fisierul de referinta am reusit sa aproximez locatia axelor cu came; astfel am creat lagare pentru ele: doua taieturi semi-circulare pe partea superioara a chiulasei, 0.76’’ in diametru si la 1.347’’ de margini.

Mai departe m-am gandit ca ar fi momentul sa creez suporturile pentru bujii, deoarece ocupa un spatiu considerabil. Acestea sunt construite destul de „grosolan” intrucat in acest model ele trebuiesc doar sa arate unde bujia ar trebui sa fie si nu deservesc nicio functie in miscarile mecanice. Astfel nu voi detalia prea mult aceasta parte.

Prin niste masuratori pe PDF-ul de referinta am aproximat unghiul dintre bujii si verticala. Am folosit Sketch66 sa creez Plane14, si acest plan pentru a crea Sketch70. Am folost o linie de constructie ca directie pentru un Boss-Extrude – tuburile in care stau bujiile. Printr-un model circlar si unul liniar aceasta trasatura a fost copiata la toti cei 8 cilindri.

Aceste „tuburi” pentru bujii nu sunt deplin construite intrucat se afla pe „ribs” si nu sunt goale inauntru. Am folosit Cut-Extrude1 sa fac un canal subtire catre camera de ardere si Cut-Extrude15 sa golesc partea de sus a tuburilor. Apoi am folosit combinatia deja consacrata de model circular si model liniar pentru a copia acest tub la toti cei 8 cilindri.

Urmatorul pas a fost sa creez locasele in care se sprijina arcurile. Pentru acesta am facut schita urmatoare:

W16 cylinder head section sketch

 

La acel moment deja stiam latimea arcurilor (0.95’’) si pozitia valvelor (pe schita reprezentata prin liniile de constructie, ca si proiectie (convert entity). Partea stanga arata aproximativ cum am taiat in acest profil dupa „extrude”. Aceste curbe sunt doar pentru aspectul vizual al piesei in acest caz pentru ca nu interfereaza cu partea mecanica a modelului.

Acum gaurile pentru arcuri: cum arcurile sunt concentrice cu valvele, taieturile pentru capetele valvelor sunt un inceput adecvat. Am facut o schita pe una dintre ele, un „Offset Entity” cu aceasi latime ca si arcurile si apoi un extrude-cut de pe aceast profil. Setarea era de la un „offset” pana la o suprafata – fata interioara a partii superioare a chiulasei. Am setat offset-ul la 1.66’ – privind piesa in modul wireframe: lasa destul material solid intre galeriile de admisie/evacuare si montajul arcului. Aceasta a fost Cut-Extrude13. Am folosit aceasi metoda, in oglinda, cu Cut-Extrude14, si apoi am copiat acestea la ceilalti 7 cilindri. La acest moment chiulasa are montajele pentru arcuri si valve.

Boss-Extrude –ul pe are l-am folosit pentru montajele arcurilor a acoperit gaurile pentru valve. De aceea, a trebuit sa tai prin materialul nou-adaugat. Am creat o axa: „inner valves” prin centrare pe canalele initiale ale valvelor. Am folosit aceasta si un profil de la doua taieturi precedente sa fac Cut-Extrude16 si apoi sa am copiat pentru ceilalti cilindri. Prin aceasi metoda am facut taieturile pentru arcurile acestor valve si le-am copiat.

 

George Bucsan

Latest posts by George Bucsan (see all)