Motor W16: Chiulasa (Partea III)
The English version of this post can be found here
In acest ultim post despre Chiulasa motorului W16 voi “repara” piesa facuta pana acum si o voi adapta si pentru V-ul drept al motorului.
Explicatiile detaliate despre constructia chiulasei pot fi gasite in “extended entry” la sfarsitul postarii.
Va multumesc pentru ca ati citit despre aceasta constructie. Continuati sa cititi urmatoarele postari ce vor prezenta componentele in miscare din interiorul chiulasei is mate-urile folosite la conectarea si crearea miscarii lor.
George Bucsan
Worcester Polytechnic Institute
Aerospace Engineering, 2014
Prima data cand am creat chiulasa am copiat o schita de pe suprafata superioara a blocului intr-un document nou si nu am fost atent la planul folosit. Nici nu am verificat schita copiata inainte sa incep constructia. Din aceasta cauza, initial am facut piesa descrisa in ultimele doua postari: o chiulasa in care primul cilindru este pe partea dreapta – in bloc primul cilindru este pe partea stanga.
Constructia pana la acest moment a necesitat destul de mult efort, asa ca am ales sa modific piesa existenta in loc de a construi una noua. Am gandit ca daca fac toata piesa mai lunga si schimb setarile modelelor liniare pentru a face chiulasa pentru 10 cilindri in loc de 8, pot sa tai apoi din ea si sa creez „ribs” la capete pentru a astupa taieturile. Astfel se va potrivi.
Am modificat lungimea primului Boss-Extrude, am setat toate modelele liniare pe 5 instante si am creat galeriile pentru admisie/evacuare pentru al 9-lea cilindru.
Am facut un Extrude-Cut pe suprafata frontala piesei, 4’’ in adincime, pentru a scapa de primul cilindru. Prin schitarea pe fata rezultanta si convertirea conturului intr-o entitate am obtinut baza pentru un Boss-Extrude care face piesa sa se potriveasca perfect cu partea din fata a blocului in lungime. Am obtinut adancimea acestui Extrude prin plasarea piesei intermediare pe bloc si marurarea distantei dintre suprafetele frontale. Apoi am „astupat” partea din fata a piesei cu un „Rib”. Printr-o procedura identica am modificat partea din spate a piesei, si cu un al Extrude-Cut am reconstruit lagarele pentru axele cu came.
Pentru partea dreapta a motorului am ajustat parametri trasaturilor Boss-Extrude de mai sus pentru ca amplasarea cilindrilor este identica.
In imaginea de mai sus se poate vedea cum axele cu came imping tachetii in jos si cum tachetii imping valvele in jos. Fiecare ax cu came deserveste doua linii de tacheti care reprezinta admisia pentru cilindri de pe o parte si evacuarea pentru ceilalti.
Urmatoarea sectiune a acestei constructii se refera la gaurile folosite la atasarea ansamblelor de tacheti la chiulasa. Fiecare serie de valve are o serie de tacheti, asadar sunt patru serii de tacheti care sunt loviti de doar doua axe cu came.
Am gasit locatiile acestor gauri printr-o constructie geometrica pe o schita. Am inceput schita prin convertirea conturului lagarelor axelor cu came si supraimpunerea cate unui cerc peste fiecare. Prin masuratori si convertiri de scara ale fisierului de referinta am reusit sa estimez lungimea tachetilor si diametrul rolelor de pe tacheti, si sa transpun acestea pe o schita. Am creat un cerc ce reprezinta rolele,tangent la cercul ce reprezinta axul cu came. Apoi am folosit centrul conturului rolelor pentru a face o linie ce este in locul tachetului si un mic cerc pe acea linie pentru a evidentia axul de atasare la chiulasa. De asemenea, am proiectat conturul taieturilor valvelor si am facut axuri centrale prin ele pentru a reprezenta valvele. La acest punct chita arata asa:
Dupa cum se poate vedea, rolele sunt tangente la axul cu came si pot „balansa” in cautarea unei pozitii. Urmatoarea imagine arata tachetul blocat intr-o pozitie si cercul de .100’’ diametru care este pregatit pentru a fi folosit la efectuarea unui Cut-Extrude pe lungimea chiulasei. Unghiul dintre tachet si valva (Sau liniile care le reprezinta) este de aproape 90 de grate, in asa fel incat atunci cand tachetul este lovit de excentricitatea camei si impins in jos, unghiul va atinge putin peste 90 de grade, dar nu valori extreme (din cauza lungimii fixe a tachetului, daca s-ar roti prea mult nu ar mai atinge capul valvei deloc).
La acest punct, construcia chiulasei este finalizata.
In aceasta parte a constructiei, parametrii au trebuit sa fie luati din fisierul de referinta si apoi adatati pentru a se potrivi modelului virtual. Piesele au fost ajustate in incremente foate mici pentru a face totul sa se potriveasca, asadar este probabil sa nu fie atat de aproape de valorile reale. Totusi, acestea isi indeplinesc scopul de a face modelul functional si a arata miscarile din interiorul chiulasei. Pentru ca a trebuit sa fac un tachet care sa se potriveasca celor 4 linii, am modificat lungimea si diametrul rolei pentru a permite unghiurilor dintre tacheti si valve sa atinga valori acceptabile, cum am explicat mai sus.
Alt parametru pe care a trebuit sa-l ajustez in vedere frontala – wireframe – a fost spatiul liber: tachetul trebuie sa aibe destul spatiu sa se miste fara sa loveasca/atinga nimic altceva decat camle si valvele. De asemenea taieturile pentru atasarea tachetilor trebuiau sa nu treaca prin montajele bujiilor sau gaurile valvelor.
Am folosit acest algoritm entru determinarea pozitiei gaurilor celei de-a doua linii de tacheti deserviti de acest ax cu came si apoi am oglindit cele doua pozitii pentru partea stanga a piesei. Prin Cut-Extrude am creat gaurile.