Motor W16: In interiorul Chiulasei

The English version of this post can be found here.

In acest post despre motorul W16 voi detalia constructia principalelor componente din chiulasa: tachetii, valvele si axele cu came.

Cylinderhead

Explicatiile detaliate despre constructia componentelor pot fi gasite in “extended entry” la sfarsitul postarii.

Descarca ansamblul ax cu came, valvele si ansamblele tachetilor.

Va multumesc pentru ca ati citit despre aceasta constructie. Continuati sa cititi urmatoarele postari ce vor prezenta calcularea unghiurilor de faza de pe axul cu came si crearea ansamblului – Chiulasa.

George Bucsan

Worcester Polytechnic Institute

Aerospace Engineering, 2014

In prima parte voi scrie despre valva si cele doua variante ale acestei piese: cea lunga si cea scurta. Valvele sunt construite folosind Revolved Boss. Pentru valva scurta, lungimea de 2.778’’ vine din aproximari facute pe desenele de referinta si mici ajustari: capul valvei (partea atinsa de tachet) este acum o emisfera. Este facuta asa pentru a usura cuplarea ei cu tachetul in Solidworks 2010. Pentru mai multe despre acest detaliu va invit sa cititi urmatoarea postare. Partea de jos a valvei are aproximativ 0.45’’ in diametru si este unita de partea lunga si subtire a valvei (0.31’’ indiametru) printr-o linie curba tangenta. Singura diferenta intre valva scurta si cea lunga este lungimea partii subtiri, 3.715’’ in cazul celei din urma.

Urmatoarea piesa este tachetul (peste putin timp ansamblul de 2 tacheti). Este construit pornind de la doua dimensiuni aproximate: lungime si latime – 1.572’’ si 0.7’’. Nu este reprodus cu acuratete, dar este facut in asa fel incat sa arate similar cu ce se poate observa in desenele disponibile si sa isi indeplineasca rolul mecanic in miscarea componentelor modelului. Schita de baza:

Fingersketch

Capetele sunt rotunjite pentru a facilita cuplarea ulterioara. Gaurile sunt facute pentru a acomoda boltul care conecteaza tachetii de chiulasa. Cele doua elemente adaugate sunt un Extrude dreptunghiular din planul superior pentru a face loc pentru cilindrul din tachet, si o gaura circulara din planul drept pentru a permite cilindrului sa fie atasat. Prin fiecare gaura de atasare am creat o axa pentru a facilita mate-urile.

  Finger Fingers

Cilindrul este compus din doua Extrude – mid plane facute pe doua cercuri, 0.1’’ si 0.71’’ in diametru.

Fiecare ansamblu de tacheti („fingers”) este compus din doi tacheti, fiecare cu un cilindru inainte, uniti printr-un bolt solid (cilindric).

Cel mai complex ansamblu din aceasta postare este axul cu came. Axul cu came este compus din 16 piese „cama” (Cam) aranjate pe un ax central la anumite unghiuri de faza. Piesa cama este creata printr-un Extrude de la aceasta schita:

Camsketch

Aceasta a fost obtinuta prin aproximari pornind de la desenele de referinta si prin experimentarea cu miscarea partilor chiulasei odata ce au fost puse in ansamblu. Cel mai important aspect este tangenta dintre toate suprafetele curbe coincidente.

Camele sunt grupate in perechi de cate doua la unghiuri de faza diferite. Pentru ca sunt patru axe cu came in paralel, si fiecare ax cu came deserveste doua randuri de cilindri – admisia la unul si evacuarea la celalalt – calcularea unghiurilor de faza a fost o problema considerabila. Aceasta problema va fi rezolvata in urmatorul post. Va invit sa il cititi.

George Bucsan

Latest posts by George Bucsan (see all)