Motor W16 in SolidWorks

  W16 Engine Solidworks

Acesta este un model creat dupa motorul W16 ce propulseaza cea mai rapida masina in productie de serie din lume. Am creat acest proiect pentru cursul de CAD. In urmatoarele cateva saptamani voi detalia constructia, voi atasa fisierele si voi explica geometria si rationamentele folosite. Acest prim post va prezenta modelarea pistonului.

  W16 VR6 Piston Solidworks

Aici puteti gasi documentul folosit ca referinta:

“The W Engine Concept – Self Study Program” VW of America, 2002

Download Piston

Explicatiile detaliate despre constructia blocului pot fi gasite in “extended entry” la sfarsitul postarii.

Va multumesc pentru ca ati citit despre aceasta constructie. Continuati sa cititi urmatoarele postari ce vor include intregul ansamblul biela – piston.

 

George Bucsan

Worcester Polytechnic Institute

Aerospace Engineering, 2014

 

Acum, voi detalia constructia pistonului:

Forma de baza este un cilindru, deci voi incepe cu o schita circulara si un Extrude.

Trasatura caracteristica acestui tip de piston intalnit la motoarele W si la cele VR ale grupului VW este suprafata superioara a pistonului, taiata la un unghi de 15/2=7.5°. Aceasta va fi realizata foarte simplu printr-un Extruded Cut (Through All) intr-un plan in care pistonul apare dreptunghiular – am ales planul frontal.

Urmatoarea trasatura se refera la santurile pentru inele. Deoarece sunt circulare am folosit Revolved Cut si o alta schita care defineste profilurile inelelor, in planul frontal.

Pentru acest tip de motor, pistonul nu are o grosime uniforma de-alungul axei, el fiind subtiat in partea inferioara, imediat sub inele. Pentru aceasta trasatura am folosit Revolved Cut, similar santurilor.

Pistonul prezinta in partea inferioara, planul din dreapta, doua suprafete plane, paralele. Aici am ales Extruded Cut pe o schita cu doua dreptunghiuri pe planul drept.

Partea superioara a pistonului are o concavitate pentru a facilita arderea. Dat fiind planul inclinat si forma elipsoidala, am ales sa schitez direct pe suprafata superioara, sa convertesc forma suprafetei (elipsa) intr-o entitate pe acel plan, si apoi sa creez una similara, mai mica, prin Offset Entities. Apoi, printr-un simplu Extruded Cut am ajuns la forma dorita.

Pentru ca pistonul este inca plin in interior, am ales sa decupez un volum pornind de la o schita in planul de jos. Partile groase corespund locului unde se atasaza boltul si sunt paralele cu suprafetele plane create anterior. Printr-o schita circulara pe una din acele suprafete si un Extruded Cut – Through All am creat si gaurile necesare boltului.

Pentru a nu atinge contragreutatea arborelui cotit, pistonul prezinta un profil circular in partea inferioara cand este privit pe axul motorului (in cazul nostru, frontal). Aceasta este realizata printr-o schita pe planul frontal sau pe suprafetele paralele, si un Extruded Cut.

Ultima trasatura de baza a constructiei se refera la gaurile pentru curgerea uleiului prin piston, facute la nivelul inelului 3. Metoda aleasa aici foloseste una din suprafetele paralele ca suport pentru schita. Am convertit marginile santului inelelor si am creat un cerc tangent la amandoua. Am creat gaura printr-un Cut Extrude – Up to next si apoi am multiplicat-o prin Circular Pattern. Am folosit geometrie de referinta pentru modelul circular: o axa definita prin cilindrul initial.

Partea cosmetica a modelului a constat in Fillet-uri multiple si cu raze diferite, similar cu imaginile din fisierul de referinta.

Va multumesc pentru ca ati citit despre aceasta constructie. Continuati sa cititi urmatoarele postari ce vor include intregul ansamblul biela – piston.

 

George Bucsan

Worcester Polytechnic Institute

Aerospace Engineering, 2014

George Bucsan

Latest posts by George Bucsan (see all)